Jak funguje fotovoltaická elektrárna v zimním období?

9. 2. 2024

Fotovoltaika se těší stále větší popularitě. Není divu. Dokáže významně snížit náklady na energii. Mnoho lidí se však ptá, jak tato technologie funguje v zimě, kdy jsou dny kratší a slunečního svitu je jen omezeně. Pojďme se společně podívat, jak lze zajistit, aby solární panely poskytovaly i v chladných měsících dostatek energie?

Funkce fotovoltaické elektrárny v zimě

Na úvod si pojďme říci, jak fotovoltaická elektrárna vlastně vůbec funguje. Solární panely zachytávají světlo ze slunce a přeměňují jej na elektrickou energii. Tomuto procesu se říká fotonický jev. Sluneční paprsky obsahují tzv. fotonovou energii, která může uvolnit elektrony. Ty se poté pohybují elektrovodičem v určitém směru a vytvářejí elektrickou energii

Protože jsou v zimě, především tedy v prosinci, lednu a únoru dny kratší, množství zachycené sluneční energie se může snížit. Fotovoltaika tak v tomto období pokryje 20 % energetické potřeby domácnosti. Nejedná se o ideální situaci, avšak s využitím přebytků energie z léta získáte dostatečné množství energie na pokrytí vaší spotřeby. Je také nutné mít na paměti, že celkový úhrn sluneční energie za celý rok stále činí provoz fotovoltaiky efektivní a vyplatí se. V součtu za rok s fotovoltaikou totiž ušetříte až 80 % výdajů za elektřinu. 

Udržujte je čisté 

Solární panely jsou navrženy tak, aby fungovaly i při nízkých teplotách. Chlad a mráz jim naopak svědčí, stejně tak jako sníh okolo panelů, který pomáhá s odrazem světla (tzv. albedo efekt). Sníh a led pokrývající solární panely naopak produkci elektřiny snižují, neboť panelům zabraňují zachytit sluneční svit. Hladký povrch a instalace ve sklonu 15-50° (v České republice je doporučen sklon 35°) ve většině případů zajistí, že sníh sám sklouzne. Pokud ne, je nutné panely očistit, aby jim nic nebránilo v přijímání energie.

Pro čištění solárních panelů platí tři zásadní pravidla:

  1. Na střeše se pohybujte vždy s největší opatrností. Vaše bezpečnost je na prvním místě. Pakliže si nejste jisti, jak správně solární panely očistit, raději zavolejte odborníka. Náš profesionální tým vám rád zajistí údržbu a čištění speciálními stroji na bázi tlakové demineralizované vody, která zabraňuje tvorbě vodního kamene, impregnaci panelů a také optickou kontrolu a následný servis.
  2. Je-li sněhová pokrývka na solárních panelech čerstvá či nízká, stačí ji snadno omést košťátkem s měkkými vlákny. I tak buďte opatrní, abyste panely nepoškodili.
  3. Pokud je sníh hustší a namrzlý, použijte speciální lopaty na sníh určené k odstraňování sněhu ze střech. Tyto lopaty mají měkký plastový povrch a jsou navrženy tak, aby nepoškodily povrch solárních panelů.

 

Pořízení fotovoltaické elektrárny před zimou nebo v zimních měsících může být velmi strategickým krokem k energetické nezávislosti již v zimním období a důmyslnou přípravou na slunné dny, kdy můžete solární energie získat nejvíce. Výhodou je, že neztratíte čas a již nyní, kdy trávíte většinu času doma, snížíte náklady za energie. Chlad a mráz tak nejsou překážkou, ale příležitostí k získání nevyčerpatelného zdroje energie, s nímž ušetříte.

Pokud byste se rádi informovali o tom, zda je pro vás fotovoltaika vhodná, zajímá vás celý proces realizace, či jste se pro pořízení fotovoltaiky již rozhodli, nebo potřebujete solární panely vyčistit a zkontrolovat, neváhejte se na nás obrátit.